Kentsel dönüşüm, gerek deprem tehlikesi açısından gerek çarpık kentleşmenin önüne geçme ve var olan donatı yetersizliğinden kurtulma adına yapılması gerekli bir çalışmadır.
SP Esenler İlçe Teşkilatı'ndan basın açıklaması
Kentsel dönüşüm, gerek deprem tehlikesi açısından gerek çarpık kentleşmenin önüne geçme ve var olan donatı yetersizliğinden kurtulma adına yapılması gerekli bir çalışmadır.
Bu çalışmanın teknik ve hukuki altyapısının hazırlanması gerekir. Bu hazırlanmadan yerleşim alanlarını riskli bölge ilan ederek mevcut yapı stokunu emsal arttırıcı şekilde artırmak ve gereğinden fazla yüksek binalar dikerek insan fıtratına aykırı yapılaşmaya gitmek kentsel dönüşümü anlamamaktır.
Plan yapması gerekenler planları sağlıklı yapmamakta zamanında ortaya çıkartamamaktadır. İmarlı arsa üretme ve denetleme görevi olanlar müteahhitliğe soyunmakta kamu gücü ile işleri almakta ve aldığı işleri alt taşeronlara vererek gereksiz maliyet artırımına gitmektedir.
.
Yeni ve yüksek bina yapmak kentsel dönüşüm zannedilmektedir. Hal böyle olunca herkes kentsel dönüşüm yapıyoruz diye ortaya çıkmaktadır. Yapı stoğu az olan yerlere belediyelerle arası iyi olanlar göz koymakta ve resmi bir iş yapıyoruz edası ile halkımıza değişik taleplerle gidilmektedir.
Plan tanımama ustası ve garabet binalar yapma ustalarına, ülkeyi zarara uğrattığı belli olan beton dökmeyi iskân zanneden anlayışa kentsel dönüşüm teslim edilemez. Kendi kendilerine verdikleri özel yetkilerle bu yüksek plansız imarsız binaları kim dikiyorsa bizim ve duyarlı insanların gözünde kaçakçı demektir.
Çarpık kentleşmede belediyelerin ve şu anda ülkeyi idare edenlerin suçunu görmezden gelerek çarpık kentleşmenin tek suçlusunu halk görüp, halkın arazisini yok sayarak sadece yeni yapılacak binaların değeri ile pazarlığa oturan değerleme ve hakkaniyet ölçüsünü baştan yitirmiş insanlar birilerini memnun etseler de vicdanları kanatmaktan kurtulamayacaklardır.
Evlerin eskiliğini ve yeni yapılacak binaların güzellik ve pahalılığını söyleyenler buralardan kaç daire kazanılacağını söylememekte, devletin açıkladığı resmi inşaat maliyetini söylemek yerine metrekare maliyeti için fahiş fiyatlar söylemektedirler.
Kentsel dönüşüme harcanacağı söylenen 2B arazileri paraları ne oldu. Emsal artırımına giderek fazlalaştırdığınız dairelerin paraları nereye gidecek, emsal artışlarından sonra kentimizin nüfusu ne olacak bunlardan bahseden yok. Mevcut hali ile yetmeyen okul sayısı, sağlık ocağı ve hastane sayısı ne olacak söyleyebilen yada cevap verebilen var mı?
Sadece pazarlamacı kafa ile süslü süslü binaların resimleri yada maketleri gösteriliyor. Burada 100 daire var biz 150 yada 200 daire yapacağız denmiyor. Kentsel dönüşüm halkımız için yapılıyor ise onu gereksiz borçlandırmanın anlamı var mı? Kentsel dönüşüm Bir iki kişi para kazanacak diye yüzlerce kişiyi gereksiz borçlandırmak mıdır?
Kentsel dönüşüm işi iyi niyet kadar teknik ve idari beceri istemektedir. Dönüşüm esnasında yapılacak sözleşmelerde aşağıdaki hususlarda dikkatli olmasını diler saygılar sunarız.
SÖZLEŞMELERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ HUSUSLAR:
1. Sözleşme teminat ve cezai şartları kapsamalıdır.
2. Paylaşım oranları net olarak açık yazılmalı, ortaya çıkacak ilave imar artışlarının da aynı oranda paylaşılacağı belirtilmelidir.
3. Proje tasarımında taşınmaz sahibinin görüş ve onayının alınması gerekir hükmü yer almalı. Kullanılacak malzemeler baştan tespit edilerek sözleşmeye yazılmalıdır.
4. Proje, onay ve inşaat ruhsatı ve iskân ruhsatı süreleri açık net olarak belirlenmelidir.
5. Sürelere uymama, şartların yerine getirilememesi vb. gibi durumlarda sözleşmenin taşınmaz sahibi lehine feshi şartı olmalıdır.
6. İnşaat süresi içinde kira bedelleri artış oranları belirlenmelidir.
7.Tapunun devri inşaatın su basman, kaba, ince vb. gibi yapım aşamalarına göre olmalıdır.
8.Sözleşmenin üçüncü şahıslara devri olmamalı, cezai şart konulmalıdır.
9. Sözleşme tapuya şerh edilmelidir.
10.Sözleşmede, damga vergisi, alım-satım vergisi, KDV ve bağımsız bölüm tesisi vb. gibi vergi ve harçların kimin tarafından ya dahangi oranlarda ödeneceği netleşmelidir